Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-05@07:08:59 GMT

درمان ريشه دندان يا عصب کشي

تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۴۰۵۰۵۲

درمان ريشه دندان يا عصب کشي

خبرگزاري آريا -

درمان کانال ريشه معمولا تحت بي حسي موضعي انجام مي گيرد
معالجه ريشه دندان يا روت کانال تراپي (Root canal Therapy)
اين عنوان از سه کلمه Root به معناي ريشه، و Canal به معناي مجرا و Therapy به معني معالجه تشکيل شده که مفهوم کلي آن معالجه مجراي ريشه دندان مي‌باشد و شاخه‌اي از دندانپزشکي به نام اندو يا اندودونتيکس است که شامل دانش و اعمالي است که به معالجه و حفظ ريشه دندان مي‌پردازد و وظيفه تشخيص و درمان پالپهاي آماسي و بيمار شده را به عهده دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابراين درمان ريشه يا روت کانال تراپي عبارت است از نجات يا درمان دنداني که به علت پوسيدگي وسيع مجاور اطاق عصب در معرض از دست رفتن مي‌باشد.
دنداني که نياز به عصب کِشي يا عصب کُشي دارد همواره با درد همراه نيست و چون هميشه همراه با درد نيست قصد ما هم در واقع کشتن عصب يا کشيدن عصب نيست، بلکه تميز کردن ريشه از آلودگي و بستن مسير انتهاي ريشه جهت جلوگيري از دسترسي آلودگي به انتهاي ريشه است که خطر انتشار عفونت از آنجا زياد است.
عصب کِشي يا عصب کُشي ؟
عصب کِشي يا عصب کُشي هر دو اشتباه مي باشد و درمان ريشه يا روت کانال تراپي نام صحيح اين درمان است. البته در اصطلاح عاميانه باز هم، عصب كِشي نام صحيح تري مي تواند باشد. پس بهتر است دندانها در همان ابتداي پوسيدگي درمان شوند و منتظر درد نباشيم زيرا آلودگي عصب مشکلات زيادي را به همراه دارد و علاوه بر تخريب بيشتر دندان، درمانهاي پيشرفته تر، گرفتن وقت زياد، هزينه بيشتري را هم به بيماران تحميل مي کند.

دنداني که نياز به عصب کِشي يا عصب کُشي دارد همواره با درد همراه نيست
عوامل موثر در آسيب و صدمه به پالپ دندان
عوامل متعددي سبب آسيب به پالپ مي‌گردند که عمده‌ترين آن تأخير در ترميم پوسيدگيها و نتيجتاً گسترش آنها به پالپ دندان است که سبب نفود ميکروبها به پالپ مي‌شود. پوسيدگي هاي دنداني اگر درمان نشوند، بعد از تخريب مينا و عاج به پالپ رسيده و باعث التهاب، آماس و بيماري پالپ آن مي‌ گردند.
علاوه بر پوسيدگي، عوامل ديگري چون سابقه ضربه ناگهاني به دندان حتي در مواردي چون ضربه قاشق و يا شکستن تخمه، پسته و بادام، پرکردگي‌هاي وسيع، شکستگي و ترک دندان، تحليل و سايش شديد دندانها و بيماريهاي پيشرفته لثه در ايجاد آماس و بيماري پالپ نقش دارند. بعضي از مواد ترميمي نيز سبب ساز هستند. همچنين بيماريهاي شديد لثه مي‌توانند باعث صدمه به پالپ شوند که در چنين مواردي درمان ريشه همراه درمان لثه صورت مي‌گيرد.

بيماريهاي شديد لثه مي‌توانند باعث صدمه به پالپ شوند
علائم ايجاد عفونت دندان در دهان شامل موارد زير است:
* درد در زمان مصرف غذا و نوشيدني هاي گرم يا سرد
* درد در زمان گاز گرفتن يا جويدن
* لق شدن دندان
* درد در زمان گاز گرفتن يا جويدن
* ورم در لثه نزديک دندان آسيب ديده
* ترشح چرک از دندان آسيب ديده
* ورم صورت
* تيره رنگ شدن دندان آسيب ديده
* پوسيدگي عميق که به
* پالپ دندان سرايت کرده و ايجاد آبسه در انتهاي ريشه نموده است.
درمان ريشه دندان يا عصب کشي
درمان ريشه دندان يا عصب کشي دندان يا درمان کانال دنداني يک قسمتي از درمان عفونت پالپ دندانهايي است که منجر به از بين بردن عفونت و محافظت دندانهاي پاکسازي شده از ميکروب هاي آينده است.

دندان هاي آسياي کوچک و آسياي بزرگ داراي 2 يا3 کانال در ريشه هاي خود هستند
مراحل عصب کشي دندان
طي عصب کشي، درمان کانال ريشه معمولا تحت بي حسي موضعي انجام مي گيرد. در برخي از موارد که دندان مرده است و حساس نيست ممکن است به بي حسي نياز نباشد. گاهي اوقات ممکن است دندان به سختي بي حس شود. در اين گونه موارد دندانپزشک مي تواند از تکنيک هاي ويژه بي حس کننده موضعي براي اطمينان از اين که درمانش دردناک نخواهد بود استفاده کند.
*حذف پالپ
در بالا قسمت مسطح دندان را از طريق تاج باز مي کند و از اين طريق به بافت نرم پالپ در مرکز دسترسي پيدا مي کند. سپس هرچه پالپ آلوده در آن قسمت قرار دارد را خارج مي کند. اگر شما يک ابسه دندان داشته باشيد دندان پزشک مي تواند آن را در همان زمان تخليه کند.
* تميز کردن و پرکردن کانال ريشه
دندانپزشک بعد از اينکه پالپ دندان را برداشت کانال ريشه را تميز و بزرگ مي کند تا بتواند به راحتي آن را پر کند. کانال ريشه معمولا بسيار باريک است و به دشواري مي توان آن را پر کرد. دندانپزشک با استفاده از يکسري فايل ها ي کوچک کانال ريشه را بزرگ مي کند و به آن فرم مي دهد تا بتواند به راحتي آن ها را پر کند.
تکميل اين بخش از درمان عصب کشي ممکن است چند ساعت طول بکشد و نياز به بيش از يک جلسه داشته باشد. دندان هاي جلو و دندانهاي نيش معمولا يک ريشه شامل يک کانال دارند. دندان هاي آسياي کوچک و آسياي بزرگ داراي 2 يا3 کانال در ريشه هاي خود هستند. براي دندانهايي که ريشه و تعداد کانال بيشتر دارند ممکن است درمان طول بکشد.
اگر درمان عصب کشي به بيش از چند جلسه نياز داشته باشد ممکن است دندانپزشک شما مقدار کمي دارو در کانال تميز شده قرار دهد تا باکتري هاي باقيمانده را از بين ببرد و بعد از آن دندان با پر کردن موقت بسته مي شود.
* آب بندي و تثبيت دندان
در جلسه بعدي عصب کشي، پرکردگي موقت و دارو در دندان شما حذف مي شود و کانال ريشه پرکرده خواهد شد. همراه با پرکردگي دندان، دندان مهروموم مي شود و از عفونت مجدد جلوگيري مي شود. احتمال شکستگي در دندان ريشه پر شده از دندان سالم بيشتر است، بنابراين ممکن است دندانپزشک شما براي محافظت از آن يک تاج روي دندان شما قرار دهد.در برخي موارد ممکن است دندان پرکرده تيره به نظر بياييد مخصوصا اگر دندان به خاطر آسيب هايي از جمله ضربه ديدن مرده باشد.
* تاج
تاج يک کلاه است که دندان شما را به طور کامل پوشش مي دهد. ممکن است لازم باشد بعد از عصب کشي و درمان ريشه دندان براي جلوگيري از شکستگي دندان از يک تاج استفاده شود.

دندان هاي خود را زياد سفت و محکم مسواک نزنيد
مراقبت هاي بعد از عصب کشي
پس از عصب کشي دندان، دندان ترميم شده را مشابه ساير دندان هاي خود تميز کنيد و با دندان پزشک براي معاينه و بررسي هاي لازم بطور منظم ملاقات نماييد. دنبال کردن توصيه هاي زير مي تواند به اطمينان از تميز و سالم باقي ماندن دندان پس از عصب کشي و درمان ريشه دندان کمک کند:
• دندان هاي خود را دو بار در روز هر صبح و هر شب مسواک بزنيد.
• حداقل دو دقيقه وقت در هر بار به مسواک زدن اختصاص دهيد.
• همواره از خميردندان هاي حاوي فلورايد براي مسواک زدن استفاده کنيد.
• از يک مسواک کوچک استفاده کنيد تا به اين ترتيب بتوانيد دسترسي بهتر به دندان هاي عقب دهان داشته باشيد و از خمير دندان بيشتر از اندازه يک نخود فرنگي استفاده نکنيد.
• نخ دندان کشيدن مي تواند نقش موثر در تميز کردن فواصل بين دندان ها داشته باشد.
• دندان هاي خود را زياد سفت و محکم مسواک نزنيد زيرا انجام اين کار مي تواند به لثه هاي شما آسيب وارد کند.
پيشگيري از عصب کشي
1. حفظ بهداشت دهان و دندان
2. غذاي حاوي شکر بيش از حد مصرف نکنيد.
3. ترک سيگار (اگر سيگاري هستيد)

يک عصب کشي ناقص يا ناکافي که اجازه دهد باکتري ها از ترميم عبور کرده
عوارض و خطرات
علي رغم حداکثر تلاش دندان پزشک براي تميز کردن و مهر و موم کردن يک دندان، باز هم ممکن است پس از عصب کشي دندان، دچار عفونت دندان در همان محل شويد شود.
دلايل احتمالي ايجاد اين عفونت به شرح زير هستند:
♦ تعداد بيشتر کانال هاي ريشه از مقدار عادي پيش بيني شده که باعث مي شود يکي از اين کانال ها تميز نشده باقي بماند.
♦ يک ترک شناسايي نشده در ريشه يک دندان
♦ يک عصب کشي ناقص يا ناکافي که اجازه دهد باکتري ها از ترميم عبور کرده و به لايه هاي داخلي دندان نفوذ کنند و به اين ترتيب در ناحيه مورد نظر پخش شوند.
♦ شکستن مواد استفاده شده براي مهر و موم کردن دندان با گذشت زمان که امکان نفوذ و گسترش باکتري در لايه هاي داخلي دندان را ايجاد مي کند.
گاهي اوقات عصب کشي مجدد دندان در هنگام ايجاد مشکلات احتمالي مي تواند موفقيت آميز باشد. در ساير مواقع بايد از عمل جراحي براي درمان ريشه دندان به منظور نجات آن استفاده شود.
گردآوري : بخش سلامت بيتوته
منابع:drhashemi.ir
tehrandentalclinic.com
soroushclinic.ir


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۴۰۵۰۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ریشه‌های نارضایتی‌ها پرستاران؛ اضافه‌کار اجباری بر خلاف قانون

محمد شریفی مقدم دبیرکل خانه پرستار در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت آنا در رابطه با ریشه‌های نارضایتی کنونی پرستاران اظهار کرد: ما از قبل هشدارهای لازم را در مورد نحوه اجرای قانون تعرفه‌گذاری و اعتراض جامعه پرستاری به آن داده بودیم. با توجه به شرایط و مسائل مختلف پرستاری در سال 1402 و نبوده اراده‌ای برای حل آنها این پیشبینی وجود داشت که در سال 1403 نیز همچنان نارضایتی پرستاران وجود داشته باشد.

وی افزود: هیچ وقت سابقه نداشته که پرستاران در فرودین‌ماه اعتراض کنند اما ما شاهد بودیم که اعتراضات آنها در فارس و کهگیلویه و بویر احمد و چند استان دیگر انجام شد. پس از آن موضوع استعفای پرستاران به وجود آمد. قبلا ترک خدمت وجود داشت اما آمار آن بسیار کم بود، معاون پرستاری وزارت بهداشت در 27 آبان ماه 1402 در مصاحبه با یکی از رسانه‌ها میزان ترک خدمت پرستاران را 15 درصد اعلام کرد، 15 درصد جمعیت 150 هزار نفر پرستاران حدود 20 هزار نفر می‌شود که آمار بسیار زیادی است. بعدها وی اعلام کرد که منظورش 5 درصد از پرستاران بود اما همین 5 درصد هم زیاد است.

اضافه کار اجباری

شریفی مقدم بیان کرد: هدف وزارت بهداشت این است که خدمت بهداشتی و درمانی را ارائه دهد، 600 هزار نفر کادر وزارت بهداشت هستند که در ستاد و صف هستند، بین 350 تا 400 هزار نفر در صف قرار دارند و 200 هزار نفر هم پشتیان آن هستند که به صورت مداوم باید نیروهای صف را که در متن ارائه خدمات بهداشتی درمانی قرار دارند به صورت مداوم حمایت کنند. نیروهای صف متأسفانه نه تنها از سوی وزارت بهداشت حمایت نمی‌شوند بلکه گاه با آنها هم برخورد می‌‎شوند یکی از این برخوردها اضافه‌کاری‌های اجباری با استدلال بر کمبود نیروی کار است. مثلا یک پرستار که قاعدتا باید از 2 بیمار مراقبت کند باید از سه، چهار و گاه پنج بیمار مراقبت کند. این اضافه کار هم نرخ بسیار پایینی دارد. مثلا در بخش دولتی نرخ اضافه کار 20 هزار تومان است و اگر مثلا پرستاری 100 ساعت اضافه کار داشته باشد دو میلیون تومان به او تعلق می‌گیرد که از آن باید مالیات را نیز کثر کند.

وی تأکید کرد: از نظر پرستاران که اضافه‌کاری نباید اجباری باشد، در قانون مشاغل سخت و زیان آور آمده است که برای ارتقای بهره‌وری نباید زمان زیادی را در فضا و محیط سخت باقی بماند به همین دلیل قانون‌گذار ساعات کاری پرستاری را کاهش داده‌اند. گروه‌هایی به دیوان عدالت اداری نیز شکایت برده‌اند که دیوان هم به نفع پرستاران رأی داده است.

قائم مقام اسبق سازمان نظام پرستاری با بیان اینکه فشار بر پرستاران از وزارت بهداشت تا بیمارستان وجود دارد، گفت: پرستار استخدام نمی‌شود تا کمبود نیرو جبران شود پرستاران حاضر هم ملزم است که اضافه‌کار به ایستد اگر هم این کار را انجام ندهد آن را جریمه کرده و مثلا از کارانه او کم می‌کند.

وی ادامه داد: این فشارها پرستارها را خسته و مستهلک می‌کنند و موجب می‌شود تا ترک کار کرده یا به صورت گروهی استعفا کند. استعفای تکی هم وجود دارد اما نمود چندانی ندارد. این موجب می‌شود که در نهایت بیمار آسیب ببیند و مراقبت لازم را دریافت نکند.

شریفی مقدم  با بیان اینکه تأمین نیروی پرستاری امروز یک مطالبه مردمی است، گفت: این حق مردم است که حداقل خدمات پرستاری را دریافت کند، اما سیستم بهداشتی و درمانی از یک سو نمی‌تواند پرستار استخدام کند و از سوی دیگر توانایی نگهداشت نیروی موجود را نیز ندارد.

او ادامه داد: نتیجه فشار بر جامعه پرستاری ترک شغل، استعفا و مهاجرت است، استعفای گروهی نیز یک شکل اعتراضی است تا مسئولان توجه بیشتری نشان دهند.

 

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • میگرن چیست؟ (فیلم)
  • ۵ خوراکی که سلامت دندان را تهدید می‌کند
  • آیا طب سنتی ریشه در غریزه انسان و دیگر انسان‌تباران دارد؟
  • (ویدئو) قدرت باورنکردنی یک فیل در کندن یک درخت از ریشه
  • ریشه‌های نارضایتی‌ها پرستاران؛ اضافه‌کار اجباری بر خلاف قانون
  • بهترین زمان برای مسواک زدن / چند بار در روز مسواک بزنیم؟
  • تاثیر عجیب بد جویدن غذا روی زیبایی صورت
  • از استخر‌های بزاق تا وجود میلیون‌ها باکتری در دهان
  • درام و فانتزی ژانر فیلم‌های هشتمین پاتوق فیلم کوتاه شدند
  • علت اصلی سیاه شدن لثه و درمان فوری تیرگی لثه با طب سنتی